Haberblok

Sağlık’ta Ömür Boyu Yenileme Garantisi’ne dikkat edilmeli

24.03.2024
19

Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan, sağlık sigortalarında şirketler ile sigortalıları karşı karşıya getiren konuların başında “ömür boyu yenileme garantisi”nin geldiğine dikkat çekerken, “poliçe yaptırırken önceliğiniz, ödeyeceğiniz prim değil, poliçenizin (ÖBYG) ömür boyu yenileme garantisi’ni kapsaması olmalıdır.” dedi.

REKLAM ALANI
Sağlık’ta Ömür Boyu Yenileme Garantisi’ne dikkat edilmeli

Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan, sağlık sigortalarında şirketler ile sigortalıları karşı karşıya getiren konuların başında “ömür boyu yenileme garantisi”nin geldiğine dikkat çekerken, “poliçe yaptırırken önceliğiniz, ödeyeceğiniz prim değil, poliçenizin (ÖBYG) ömür boyu yenileme garantisi’ni kapsaması olmalıdır.” dedi.

Sigorta şirketlerinin tamamlayıcı (TSS) ve özel sağlık sigortası (ÖSS) ürünlerini, ÖBYG teminatı olan ve olmayan şeklinde ayrı ayrı sunduklarına da değinen Özcan, ömür boyu yenileme garantisi sayesinde sigortalının daha sonra ortaya çıkacak sağlık sorunları nedeniyle ek prim alınması veya teminat kapsamının daraltılması gibi sorunlarla karşılaşmayacağını kaydetti.

REKLAM ALANI

2013 yılında Özel Sağlık Sigortası Yönetmeliği’nde bir değişiklik yapılarak,ömür boyu yenileme garantisi ile ilgili düzenlemeler yapıldı.Buna göre sigorta şirketleri yenileme garantisi olan ürün ile olmayan ürünü ayrı ayrı sunmaya başladı. Aynı uygulama halihazırda tamamlayıcı sağlık sigortaları için de geçerli.Sigorta şirketleri farklı bekleme süreleri ve risk değerlendirmeleri uygulamaları ile bu garantiyi sigortalılarına sağlıyorlar. Yenileme garantisi, sigortalının gelecekte karşılaşabileceği ve tedavi maliyeti yüksek olan her türlü hastalık için edindiği bir güvence.

Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan, sağlık sigortalarında şirketler ile sigortalıları karşı karşıya getiren sorunların en başında( ÖBYG) ömür boyu yenileme garanti konusunun geldiğini bildirdi. Özcan, “Sigorta şirketleri TSS ve ÖSS ürünlerini ÖBYG uygulaması olan ve olmayan şeklinde ayrı ayrı satıyorlar.Bu nedenle ÖBYG’ye sahip olmak için öncelikle bu hakkı kapsayan bir poliçeyi satın almalısınız. TSS ve ÖSS poliçelerinin özel şartlar bölümünde yenileme garantisi kapsamı açıkça belirtilir. Poliçenizi alırken mutlaka bu bölümü titizlikle incelemelisiniz veya acentenize danışıp bilgi almalısınız.”dedi.

ÖBYG’nin sağlık hizmeti konusunda bir çok faydaya sahip olunmasını sağladığını da kaydeden Özcan,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sigorta şirketleri ÖBYG’nin henüz geçerli olmadığı sigortalılık döneminde mevcut ya da risk taşıdığınız hastalıklarınıza ek prim ve limit uygulayabilir. Ayrıca bunları teminat dışında da bırakabilir. Ancak ÖBYG alındıktan sonra prim,limitler vb de dahil olmak üzere sigorta şartlarını sigortalı aleyhine değiştiremez. ÖBYG kazandıktan sonra ortaya çıkan hastalıkları kapsam dışı bırakamaz. Kanser vb gibi tehlikeli bir hastalık geçirilse bile sigorta şirketi hastalık giderlerini karşılar.”

ÖBYG süreleri şirketlere göre farklılık gösterebiliyor

Ömür boyu yenileme garantisi’nin bazı şartları bulunduğuna da değinen Abdullah Özcan,bu garantiye sahip olacak şartların poliçenin başlangıcında ;sigortalının sağlık geçmişi,taşıdığı riskler ve mevcut hastalıkları incelenerek belirlendiğini söyledi. Özcan,Önceden var olan riskli bir hastalığın saptanması halinde bu hastalığın teminat dışında bırakılabildiğini de belirtti. ÖBYG verilmeden önce poliçe şartlarının belirlenmesinin önemine de dikkat çeken Özcan,hak kazanımı olduktan sonra mevcut teminat kapsamında sigortalı aleyhine hiçbir değişiklik yapılamayacağının altını çizdi.

ÖBYG hakkı kazanımı için belirli bir sürenin geçmesi gerektiğini kaydeden Özcan,bu sürenin şirketlere göre farklılık gösterse bile 3-4 yılı geçmediğini belirtti. Sigortalının yaşının da ÖBYG için önemli bir kriter olduğunu aktaran Özcan,yaş sınırının genel olarak 18-65 yaş olduğunu bildirdi.

Öte yandan, tamamlayıcı sağlık sigortalarında sigortalanma yaş aralığının 0-59 yaş olduğuna dikkat çeken Özcan, “Eğer 57 yaşında TSS yaptırırsanız ve yenileme garantisi hakkı 3 yıl sonra ise yaş sınırını geçtiğiniz için bu haktan yararlanamayabilirsiniz.” dedi.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.