Haberblok

DSÖ’den kola kararı

30.06.2023
65

Dünyanın en sık kullanılan yapay tatlandırıcılarından biri ve şeker ikamesi olan aspartamın, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kanserojen madde olarak ilan edilmesi bekleniyor.

REKLAM ALANI
DSÖ’den kola kararı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyanın en yaygın yapay tatlandırıcılarından biri olan aspartamı gelecek ay olası kanserojen olarak ilan edecek.

Genellikle ilaçlarda, hazır ürünlerde ve Diyet gıdalarda sıkça tatlandırıcı olarak kullanılan aspartam, temmuz ayında DSÖ’nün kanser araştırma birimi olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından ilk kez “insanlar için olası kanserojen” kategorisinde listelenecek.

REKLAM ALANI

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 1981 yılında tüketimine yeşil ışık yakıldığından beri aspartamın güvenliğini beş kez gözden geçirdi ve bugüne kadar 90’dan fazla ülke aspartamın kullanımını onayladı. Ancak DSÖ, geçtiğimiz günlerde aspartamın güvenliğini yeniden değerlendirmek için iki toplantı düzenlemiş ve tatlandırıcı hakkında yeni uyarılar duyurabileceğinin sinyalini vermişti.

DSÖ’nün Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi de aspartam kullanımını gözden geçiriyor. Komitenin bulgularını Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın kararını açıkladığı gün, yani 14 Temmuz’da kamuoyuna duyurması bekleniyor. Aspartamın kanserojen olarak ilan edilmesi gıda endüstrisinde tartışmalara neden olabilir.

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.