Haberblok

Prof. Dr. İlkkan Dünder: “Dünyada 350 Bin Kadın Hayatını Rahim Ağzı Kanseri Nedeniyle Kaybediyor”

20.03.2024
19

Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri Derneği ve Otomotiv Tedarik Sanayi Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) İnsan Kaynakları Komitesi ev sahipliğinde Dünya Kadınlar Günü’ne özel, “Önce Sağlık” söyleşisi düzenlendi. Söyleşide ergenlikten jinekolojik kanserlere kadar pek çok konuda bilgi veren Jinekolojik Onkoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kadın rahim ağzı kanseriyle karşılaşıyor.

REKLAM ALANI
Prof. Dr. İlkkan Dünder: “Dünyada 350 Bin Kadın Hayatını Rahim Ağzı Kanseri Nedeniyle Kaybediyor”

Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri Derneği ve Otomotiv Tedarik Sanayi Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) İnsan Kaynakları Komitesi ev sahipliğinde Dünya Kadınlar Günü’ne özel, “Önce Sağlık” söyleşisi düzenlendi. Söyleşide ergenlikten jinekolojik kanserlere kadar pek çok konuda bilgi veren Jinekolojik Onkoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kadın rahim ağzı kanseriyle karşılaşıyor. Bu kansere yol açan HPV virüsüne karşı aşı olarak, önlem alabilirsiniz. Dünyada aşı ile korunabilen tek kanser türü, rahim ağzı kanseridir” dedi.  

 

REKLAM ALANI

 8 Mart’ta kadın odaklı düzenlenen organizasyonlardan biri, Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri Derneği ve Otomotiv Tedarik Sanayi Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) İnsan Kaynakları Komitesi ev sahipliğinde gerçekleşen “Önce Sağlık” söyleşisi oldu. Ergenlik, üreme ve menopoz süreçlerinde kadınların sağlıklarını korumak için nelere dikkat etmeleri gerektiğinin anlatıldığı söyleşi,  otomotiv tedarik sanayi çalışan kadınlar tarafından ilgiyle izlendi.  Jinekolojik Onkoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor İlkkan Dünder’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Seral Çelik yaptı.  TOSB İK Komitesi Başkanı Sibel Kohen’in açılış konuşması sonrası başlayan söyleşide, izleyiciler Prof. Dr. İlkkan Dünder’i soru yağmuruna tuttular.

 “Kurumsal ve özel hayatta kadınlar, eş zamanlı birçok sorumluluk üstleniyor ve üstesinden geliyor”

 TOSB İK Komitesi Başkanı Sibel Kohen, “Kadınların varlığı yaşadığımız ve katma değer sağladığımız her ortama farklı bakış açısı ve zenginlik katıyor. Gerek kurumsal hayatta gerek özel hayatta kadınlar eş zamanlı birçok sorumluluk üstleniyor ve üstesinden geliyor. Tüm bu sorumlukları bir arada yürütmek ve çok yönlü hayatımızdan keyif almaya devam etmek için kendimizi ihmal etmemeli, sağlımıza dikkat etmeliyiz” dedi.

 “Sağlıklı yaşam, her insanın en temel hakkı”

Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Pİ Kadın Derneği YK Üyesi Seral Çelik, dernek faaliyetlerinden bahsettiği sunum sonrasında “8 Mart hepimiz için özel bir gün. Kadın olmayı, kadın haklarını konuştuğumuz ve tartıştığımız; kadın olmakla ilgili tüm haklarımızı dilediğimiz ve dile getirdiğimiz bir gün. Toplumsal yaşamda şüphesiz kız kardeş, anne, eş vb. gibi farklı kimliklerle var olan kadınlar pek çok sorunla karşı karşıyalar; fırsat eşitliğinden, kadın cinayetlerine uzanan pek çok sorun var. Kadın sorunlarına her topluluk kendi bakış açısıyla yaklaşmalı, konuşmalı ve gereken adımları atmalıdır. Biz Pİ Kadın Derneği olarak kadın sağlığı alanında çalışmalar yürütüyoruz. Sağlıklı yaşamın her insanın temel hakkı olduğunu biliyor ve kadınların sağlık konusunda bilinçlenmeleri için faaliyetlerimizi yürütüyoruz” açıklamasında bulundu.

 Kadın kanserlerinden korunma yolları anlatıldı

Jinekolojik Onkoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor İlkkan Dünder, ergenlikten jinekolojik kanserlere kadar pek çok konu hakkında bilgi verirken, kadınlara sağlıkları konusunda daha çok bilgi sahibi olmaları gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Mesleğimin ilk yıllarında 20 yaşlarında kadın doğum uzmanına gelen kadın sayısı çok azdı. Giderek bu sayının arttığını gözlemliyor ve seviniyoruz. Zira, kadınlar kendi sağlığı konusunda daha bilinçliler. Fakat daha çok yolumuz var. Kadınlarımızın özellikle üreme sağlığı konusunda bilmeleri gereken pek çok konu var. Unutmayalım, kadın sağlığı toplum sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır”

 Jinekolojik kanserler arasında rahim ağzı kanserinin oldukça sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Dünder, “Dünyada her yıl 600 bin yeni rahim ağzı kanseri vakası görülüyor. Her yıl, 350 binin üstünde kadın hayatını bu hastalık nedeniyle kaybediyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 2 bin 500 kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuyor.  Bu önlenebilir bir kanserdir. Kadınlar HPV aşısı olarak rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünden korunabilirler. Rahim ağzı dünyada aşı ile korunabilen tek kanser türüdür. Anne babalar bilinçli davranarak çocuklarına 9-14 yaş arası dönemde 2 doz aşı yaptırabilirler. 4 yaş sonrası 3 doz yapılması gerekiyor. Ancak üreme çağındaki kadınlar için yaş sınırlaması yok. Her yaşta HPV aşısı yaptırabilirler” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.