Haberblok

8 Ocak 2024 tarihli Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

10.01.2024
38

İletişim Bakanlığı, Dezenformasyonla Mücadele Merkezince hazırlanan 8 Ocak 2024 tarihli Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

REKLAM ALANI
8 Ocak 2024 tarihli Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

İletişim Bakanlığı, Dezenformasyonla Mücadele Merkezince hazırlanan 8 Ocak 2024 tarihli Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Tarafından Yayımlanan Dezenformasyon Bülteni;

REKLAM ALANI

– “Filistinliler Uydurulmuş Bir Topluluktur, Filistin Halkı Fikri 1960’larda İcat Edildi” İddiası

– “YSK Başkanı Ahmet Yener, Seçime Katılacak Parti Sayısını 36 Olarak Açıkladı Ama Resmi Gazete’de 35 Olarak Yayımlandı” İddiası

– “Suriyelilere Anaokulu Yapmak için İzmir Bornova Anadolu Lisesinin Korusuna Kıyılıyor” İddiası

– “Türkiye, ABD’nin Baskısına Boyun Eğerek Hamas’ın Üst Düzey Yetkililerinden Salih Aruri’yi Sınır Dışı Etti” İddiası

– “2024 Yılında İkinci Bir Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Alınacak” İddiası

– “İçişleri Bakanlığı Aynı Çeteyi İki Kere Çökertmiş” İddiası

– “Birleşik Krallık Tarafından Ukrayna’ya Hibe Edilen Mayın Avlama Gemilerinin Türk Boğazlarından Karadeniz’e Geçişlerine İzin Verildi” İddiası

– “Hamas’ın Serbest Bıraktığı Bir Rehinenin Elini Veteriner Ameliyat Etmiş” İddiası

– Kısa Mesaj Yoluyla Dolandırıcılık Girişimleri

 

– “Filistinliler Uydurulmuş Bir Topluluktur, Filistin Halkı Fikri 1960’larda İcat Edildi” İddiası: İsrail propaganda hesaplarından paylaşılan, “Filistinliler uydurulmuş bir topluluktur, Filistin halkı fikri 1960’larda icat edildi.” iddiası doğru değildir. 

HAKİKAT | Uluslararası düzeyde kabul gören kaynaklara göre, M.Ö. 1175 dolaylarında Kenan Diyarı’nın güneyine yerleşen ve bir Ege halkı olduğu düşünülen Filistliler (Philistines) 5 şehir devletinden oluşan bir konfederasyon (Pentapolis) kurmuştur. Bölge, yaşayan topluluğun adıyla, “Filistya veya Filistliler Ülkesi” olarak anılmıştır. Bölgede bir Yahudi devletinin kurulmasında en önemli dönüm noktası olarak kabul edilen 1917 Balfour Deklarasyonu’nda bile Yahudi devletinin açıkça “Filistin topraklarında” kurulmasının planlandığı belirtilmektedir.

 

– “YSK Başkanı Ahmet Yener, Seçime Katılacak Parti Sayısını 36 Olarak Açıkladı Ama Resmi Gazete’de 35 Olarak Yayımlandı” İddiası: Bazı basın yayın organlarında yer alan, “YSK Başkanı Ahmet Yener, seçime katılacak parti sayısını 36 olarak açıkladı ama Resmi Gazete’de 35 olarak yayımlandı” iddiası doğru değildir.

HAKİKAT | Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 2024/1 no.lu kararı, illerin en az yarısında oy verme günü olan 31 Mart 2024 tarihinden, en az altı ay öncesi olan 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla teşkilat kurmuş ve ilçe, il ve büyük kongrelerini yapmış olan siyasi partilerin seçime katılma yeterliliğine ilişkindir. Dolayısıyla bu karar kapsamında 36 partinin seçime katılımının uygunluğu ifade edilmiştir.

YSK’nın 2024/4 no.lu kararı ise, son milletvekili genel ve ara seçiminde kendi listesinden seçilmiş en az bir milletvekiline sahip olan veya 298 sayılı Kanun’un 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının dördüncü bendi gereğince, Yüksek Seçim Kurulunca (a) bendine göre tespit ve ilan edilen siyasi partilerden o il ve ilçede teşkilatı bulunanların, il ve ilçe seçim kurullarında birer temsilci bulundurabileceklerine ilişkin bir karardır. Dolayısıyla bu karar kapsamında 35 parti, il ve ilçe seçim kurullarında birer temsilci bulundurabilecektir.

İki farklı konuda alınmış kararların açıklanmasına ilişkin herhangi bir çelişki veya hata bulunmamaktadır.

 

– “Suriyelilere Anaokulu Yapmak için İzmir Bornova Anadolu Lisesinin Korusuna Kıyılıyor” İddiası: Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve haberlere konu olan, “Suriyelilere anaokulu yapmak için İzmir Bornova Anadolu Lisesinin korusuna kıyılıyor” iddiası doğru değildir.

HAKİKAT | İzmir’in Bornova ilçesinde Bornova Anadolu Lisesi arazisi içerisinde ve çevresinde, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İşitme Engelliler Özel Eğitim Okulu (YıkYap kapsamında yeniden inşa aşamasında) bulunmaktadır. Aynı arazi içerisinde yapımına başlanan 4 derslikli anaokulu projesi, İzmir’in 2023 il yapım programına tanımlı olup bölgedeki anaokulu ihtiyacından dolayı programa alınmıştır. Proje, İzmir 1 no.lu Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğünce onaylanmış, akabinde Bornova Belediyesinden ruhsat alınmıştır. Yapımına başlanan söz konusu anaokulunun Suriyeliler için inşa edildiği iddiası tamamen gerçek dışı olup, vaziyet planına göre hiçbir ağaca da zarar verilmemiştir. Anaokulunun yapımı tamamlandığında 200 okul öncesi öğrencisi, eğitim-öğretim faaliyetlerinden yararlanacaktır.

 

– “Türkiye, ABD’nin Baskısına Boyun Eğerek Hamas’ın Üst Düzey Yetkililerinden Salih Aruri’yi Sınır Dışı Etti” İddiası: Bazı basın yayın organlarında yer alan, “İsrail basını: Türkiye, ABD’nin baskısına boyun eğerek Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Salih Aruri’yi sınır dışı etti” iddiası doğru değildir.

HAKİKAT | İddiaya konu haberlerin, 2015 yılında İsrail medyasında yer alan asılsız iddialardan alıntı yapılarak hazırlandığı tespit edilmiştir. İsrail propaganda kampanyasının ürünü olan 2015 tarihli haberlerden alınan bu asılsız iddialar, kamuoyunu manipüle etmek amacıyla güncelmiş gibi servis edilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda da gündeme gelen, “Türkiye Hamas yöneticilerini sınır dışı ediyor” iddiaları da İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezimiz tarafından yalanlanmıştır. Not: Salih el-Aruri, Beyrut’ta Hizbullah’ın kontrolünde bulunan Maşrafiye bölgesine yönelik İsrail insansız hava aracı saldırısında (2 Ocak 2024) hayatını kaybetmiştir.

 

– “2024 Yılında İkinci Bir Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Alınacak” İddiası: Bazı basın yayın organlarında yer alan, “2024 yılında ikinci bir ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınacak” iddiası doğru değildir.

HAKİKAT | İddia edilenin aksine Hazine ve Maliye Bakanlığının böyle bir çalışması bulunmamaktadır. Resmi kurum ve yetkililerin dışında yapılan manipülatif açıklamalara itibar etmeyiniz.

 

– “İçişleri Bakanlığı Aynı Çeteyi İki Kere Çökertmiş” İddiası: Bazı basın yayın organlarında yer alan “Aynı çete iki kere çökertilmiş” iddiası doğru değildir.

HAKİKAT | Bahse konu operasyonlarda çökertilen organize suç örgütleri, iki farklı suç örgütüdür. Elebeşı M.Ş. olan Şahinler suç örgütü, 29 Eylül 2023 tarihinde İstanbul merkezli 7 ilde eş zamanlı yapılan operasyonla çökertilmiştir. 2 Ocak 2024 tarihinde, Antalya merkezli 3 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonla çökertilen çete ise elebaşı İ.Y. olan ve kendilerini “Şahinler” olarak adlandıran suç örgütüdür. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.

 

– “Birleşik Krallık Tarafından Ukrayna’ya Hibe Edilen Mayın Avlama Gemilerinin Türk Boğazlarından Karadeniz’e Geçişlerine İzin Verildi” İddiası: Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya hibe edilen mayın avlama gemilerinin Türk Boğazlarından Karadeniz’e geçişlerine izin verildi” iddiası doğru değildir.

HAKİKAT | Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal “savaş” olarak tanımlamış ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 19’uncu maddesi uyarınca savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine Boğazları kapatmıştır. 1936 yılından beri Montrö Sözleşmesi’ni tarafsız bir şekilde ve titizlikle uygulayan Türkiye; Karadeniz’de gerilimin tırmanmasının önlenmesini teminen, bu savaş boyunca da değişmez kararlılığını ve ilkeli tutumunu muhafaza etmektedir. Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya hibe edilen mayın avlama gemilerinin, savaş devam ettiği müddetçe Türk Boğazlarından Karadeniz’e geçişlerine izin verilmeyeceği, ilgili müttefiklerimize bildirilmiştir.

 

– “Hamas’ın Serbest Bıraktığı Bir Rehinenin Elini Veteriner Ameliyat Etmiş” İddiası: Hamas tarafından esir alınan ve İsrail ile yapılan esir takasında serbest bırakılan Fransızİsrailli Mia Shem’in teyzesinin medya kuruluşlarına yaptığı bir açıklamada ileri sürdüğü, “Yaralı elini bir veteriner ameliyat etmiş.” iddiasının doğru olmadığı ortaya çıkmıştır.

HAKİKAT | Mikrocerrahi ve el cerrahisi alanında uzman dünyaca ünlü cerrah Christophe Oberlin, Fransız-İsrailli rehinenin tedavisinde en son cerrahi tekniklerden faydalanıldığını belirtmiştir. Oberlin, yetiştirdiği üst düzey bir cerrahın imzasını tanıdığını, dolayısıyla bir “veteriner” tarafından ameliyat edildiği iddialarının gerçek dışı olduğunu ifade etmiştir.

Hamas tarafından rehin alınan ve esir takasında serbest bırakılan Mia Shem’in Hamas tarafından yayınlanan bir videosunda, “Merhaba ben Mia Shem, 21 yaşındayım. Şu anda Gazze’deyim. Elimden ağır yaralandım. Hastanede 3 saat boyunca elimden ameliyat oldum. Benimle ilgileniyorlar. Bana ilaç verdiler, her şey yolunda.” ifadelerini kullandığı görülmektedir. 30 Kasım 2023’teki esir takasında Hatzerim Hava Üssü’ne getirilen Shem’in durumunun iyi olduğu gözlemlenmiştir.

Shem’in serbest kalması üzerine Fransız medyasına açıklamalarda bulunan teyzesi Vivian Hadar, “Yaralı elini bir veteriner ameliyat etmiş. Fizyoterapi görmemiş. Çok konuşmak istemiyor, biz de zorlamıyoruz.” iddiasında bulunmuştur. Mikrocerrahi ve el cerrahisi alanında uzman dünyaca ünlü cerrah Christophe Oberlin, iddiaların tamamen asılsız olduğunu açıklamıştır. Gazze’deki doktorların eğitiminde de önemli rol oynayan Oberlin, bir radyo programı sırasında Shem’in tedavisiyle ilgili, “Kol kemiği kırığı nedeniyle 2.500 avro değerinde, yüksek teknolojili bir harici fiksatörle tedavi edilmiş. Radyal sinirin cerrahi olarak incelenmesi de dahil olmak üzere müdahalenin kalitesi, Şifa Hastanesi’ndeki en iyi ortopedik cerrahi standartları gösteriyor. Bunu gösterebilirim, çünkü 20 yıldır Gazze’deki cerrahlara özellikle ortopedik cerrahi alanında teknikler öğretiyorum.” ifadelerini kullanmıştır.

 

– Kısa Mesaj Yoluyla Dolandırıcılık Girişimleri

Bazı cep telefonlarına gelen, “e-Devlet Kapısı şifreniz ile giriş yapılmıştır. Sizlere ait değilse lütfen kontrol ediniz.” şeklindeki kısa mesajlar, dolandırıcılık amaçlıdır.

HAKİKAT | Kısa mesajdaki link aracılığıyla kullanıcıların e-Devlet bilgilerinin ele geçirilmesi amaçlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının ad ve logoları kullanılarak yürütülmeye çalışılan dolandırıcılık faaliyetlerine dikkat ediniz. Resmi kurumların bildirimleri haricinde herhangi bir bildirim veya duyuruya itibar etmeyiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.