Haberblok

Gözler G-20 Zirvesi’nde

09.09.2023
40

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de G20 Liderler Zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye ev sahipliği yapan Hindistan Başbakanı Modi tarafından törenle karşılandı.

REKLAM ALANI
Gözler G-20 Zirvesi’nde

Bu sene ‘Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek’ ana temasıyla düzenlenen G20 Liderler Zirvesi Hindistan’ın ev sahipliğiyle gerçekleşiyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Delhi’de resmi törenle karşılandı. Liderlerin bir araya gelmesiyle zirve başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da aralarında olduğu liderler tören kapsamında ‘Liderler Alanı’nda bir araya geldi.

Törenin ardından liderler zirve oturumlarına katılmak üzere kongre merkezine giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Tek Dünya” temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunda yer aldı.

REKLAM ALANI

AFRİKA BİRLİĞİ DAİMİ ÜYE OLACAK

Hindistan Başbakanı Modi,Afrika Birliği’nin G20’nin daimi üyesi olacağını söyledi.

PUTİN, Şİ VE SANCHEZ ZİRVEYE KATILMADI

Avrupa Birliği ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD’nin yer aldığı 19 ülkeden oluşan G20’ye bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20’de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in Covid-19 testinin pozitif çıkması dolayısıyla zirveye katılamayacağı bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirveye katılmayı tercih etmedi, kendisinin yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u görevlendirdi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de zirveye katılmayacak, yerine Başbakan Li Çiang toplantılarda Çin heyetine başkanlık edecek.

Ülke liderlerinin birebir müzakerelerde bulunması için imkan da sunan zirve vesilesiyle katılımcı ülke liderlerinin, başta Ukrayna-Rusya savaşı olmak üzere bölgesel ve küresel meseleleri masaya yatırması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TEMASLARDA BULUNACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da anılan gündem çerçevesinde liderlerle bir araya gelmesi, ayrıca zirve marjında katılımcı bazı devlet ve hükûmet başkanlarıyla temaslarda bulunması öngörülüyor.

Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yer alacak.

G20 LİDERLER ZİRVESİ GÜNDEMİ

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderleri, bu yılki üç oturumluk toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak.

Bu yıl ilk kez “dönem başkanlığı” heyecanını yaşayan Hindistan’ın zirvede yeşil kalkınma, hızlandırılmış/kapsayıcı ve dirençli büyüme, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde hızlandırılmış ilerleme, teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı, 21. yüzyıl için çok taraflı kurumlar, kadın liderliğinde kalkınma gibi konuları öne çıkarması bekleniyor.

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.