Haberblok

Yüz binlerce esnafı ilgilendiren gelişme

21.12.2017
57
REKLAM ALANI
Yüz binlerce esnafı ilgilendiren gelişme

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğunun 2018 yılında yürürlüğe girmesine sayılı günler kala mükellefler mevcut eski nesil ödeme kaydedici cihazlarını mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilecek.

Büyük işletmeler tarafından kullanılmaya başlanan ancak 2014 yılı cirosu 150 bin TL’nin altında olan esnaflar için daha önce 1 Ocak 2018 tarihinde başlayacağı duyurulan yeni nesil yazar kasaların kullanımına erteleme geldi.

REKLAM ALANI

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımına yönelik zorunluluklar içeren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İlgili kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olanlar ile faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanan ve yol kenarı otopark hizmeti verenler haricindeki yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti getirilen mükellefler, eski nesil ödeme kaydedici cihazlarını, mali hafızaları doluncaya veya mali hafıza değişimini gerektiren durum oluşuncaya kadar kullanabilecek.

Söz konusu mükellefler eski cihazlarını mali hafıza değişimine tabi tutamayacak ve mali hafızası dolduğu durumda hurdaya ayıracak.

Dileyen mükellefler belirlenen tarihten önce de Bakanlıkça onaylanmış yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanıma açabilecek.

TESK’TEN AÇIKLAMA

Erteleme kararı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, “Maliye Bakanlığı yeni nesil yazar kasaların değişimi ile ilgili yeni düzenlemeye gitti. 21 Aralık 2017 tarihli ve 30277 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 488 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre 2014 yılı cirosu 150 Bin TL’nin altında olan esnaf ve sanatkarlarımız, eski nesil yazarkasalarını, herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın bu cihazların mali hafızası dolana kadar kullanabilecekler. Mali Hafızası dolan veya herhangi bir nedenle mali hafıza değişimini gerektiren bir durumda eski nesil cihazlara yeni mali hafıza takılamayacak, bunun yerine yeni nesil yazar kasa kullanılması zorunlu olacaktır” ifadelerini kullandı.

haberblok

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.