Haberblok

Bugüne Kadar Çözülemeyen Matematik Sorusunu Çözdü

08.06.2016
75
REKLAM ALANI
Bugüne Kadar Çözülemeyen Matematik Sorusunu Çözdü

Matematikçilerin yıllardır çözmekte zorlandığı (hatta çözemediği) Boolean Pisagor üçlüsü olarak bilinen problem, bir süper bilgisayar tarafından çözüldü. Çözülen bu problem, bu zamana kadar bilgisayar yardımıyla elde edilen en yüksek boyutun da oluşmasını sağlamış (200 terabayt). Daha önceki rekorun boyutu ise yalnızca 13 gigabaytlık başka bir ispata aitmiş.

Çözülen matematik sorusunun ispatı 200 terabayt boyutunda olmasına rağmen68 gigabayt olacak şekilde sıkıştırılmış.

REKLAM ALANI

13 gigabaytlık ispat rekorunun sahibi olan matematikçi Ronald Graham, bu tarz problemleri çözmek için bilgisayarlardan yardım almanın oldukça yaygın olduğunu söyledi.

Peki devasa boyutta ispatın oluşmasına sebep olan soru neydi? Problem, her pozitif tam sayının mavi ya da kırmızı olarak boyanmasını ancak Pisagor’un a^2 + b^2 = c^2 denklemini sağlayan a, b ve c sayıların tamamının aynı renkte olmamasını sağlamayı hedefliyor.

Problem aslında çok daha yüksek bir boyuta sahip olabilirmiş fakat matematikçiler, bazı teknik detaylardan faydalanarak bilgisayarın yapacağı işlem sayısını azaltmayı başarmışlar (1 trilyon deneyden tasarruf edilmiş)

haberblok

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.