ABD, hava savunma ve füze stoklarını güçlendirmek için milyarlarca dolarlık alım planlıyor
Pekin, 1 Ağustos (Hibya)-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığının, hava savunma sistemleri ve çeşitli füze türlerinin tedariki için 10 milyar doların üzerinde kaynak ayırmayı planladığı bildirildi. Plan kapsamında THAAD ve Patriot sistemleri başta olmak üzere farklı füze alımları yapılacak.
CCTV'nin haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı hava savunma sistemleri ve önleyici füzelerin tedariki için 10 milyar doların üzerinde, diğer füze sistemleri için ise milyarlarca dolarlık ek harcama yapmayı planlıyor.
Bloomberg'in cuma günkü haberine dayandırılan bilgilere göre, ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Senato ile Temsilciler Meclisi savunma komitelerine sunulan belgelerde, söz konusu kaynakların farklı füze sistemlerinin alımında kullanılacağı belirtildi.
Plana göre, 5,75 milyar dolar değerinde THAAD önleyici füzesi ile 5,57 milyar dolar değerinde Patriot füze sistemi geliştirme paketinin tedarik edilmesi öngörülüyor. Ayrıca listede 1,9 milyar dolar değerinde Standard Missile-6 (SM-6), 1,3 milyar dolar değerinde Tomahawk seyir füzesi ve 692 milyon dolar değerinde hassas vuruş füzesi alımı yer alıyor.
Haberde, ABD güçlerinin İran'a yönelik saldırıları ve Orta Doğu'daki ABD üslerine yönelik insansız hava aracı ile füze saldırılarına karşı yapılan önleme faaliyetlerinin ardından mühimmat stoklarına ilişkin endişelerin arttığı aktarıldı.
ABD'li bazı milletvekilleri, savunma yetkilileri ve uzmanların mevcut silah stoklarının düşük seviyelere indiği yönünde değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi. CBS News'in daha önce ABD'li askeri ve istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde de ABD-İran çatışması sırasında hava savunma önleyicileri ve hassas güdümlü mühimmatların hızlı kullanımının hükümet içinde endişelere yol açtığı ifade edilmişti.
Hibya Haber Ajansı