Haberblok

Oruç enfeksiyona karşı koruyor mu?

07.08.2021
92
REKLAM ALANI
Oruç enfeksiyona karşı koruyor mu?

Oruç tutmak enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir mi yoksa vücut daha da savunmasız hale mi gelir? Çoğu zaman insanlar veya hayvanlar bakteriyel bir enfeksiyonla iştahlarını kaybederler. Bu zorunlu oruç tutmanın enfeksiyonu önleyip önlemediği veya etkilenenlerin duyarlılığını artırıp artırmadığı şimdiye kadar tartışmalı olarak kaldı. Güncel bir çalışma şimdi önemli bulgular sağlıyor.


British Columbia Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni çalışma, oruç tutmanın bir yandan bakteriyel bağırsak enfeksiyonlarına karşı korumayı iyileştirdiği ve diğer yandan en azından farelerde mevcut enfeksiyonlara karşı koyduğu sonucuna vardı. Araştırmanın sonuçları, İngilizce yayınlanan “PLoS Pathogens” dergisinde bulunabilir.

REKLAM ALANI

Farelere Salmonella aşılandı

Mevcut çalışma için, fareler, 48 saat boyunca aç kalmanın etkilerini belirlemek için Salmonella enterica serovar Typhimurium bakterisi ile oral enfeksiyondan önce incelendi. Bilindiği gibi bakteri, insanlarda gıda enfeksiyonlarının yaygın bir nedenidir.

Oruç bakteriyel enfeksiyona karşı etkili mi?

Oruç tutmak, normal beslenen farelere kıyasla bakteriyel enfeksiyon belirtilerini azalttı. Ekip, oruç tutmanın ayrıca bağırsak dokusundaki hasarın ve iltihaplanmanın neredeyse tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, oruç tutan hayvanlar oruç tuttuktan sonra bir gün boyunca tekrar beslendiyse, ilişkili iltihaplanma hala normalden daha az olmasına rağmen, salmonella sayısında ve bağırsak duvarlarına penetrasyonda ciddi bir artış oldu.

Mikrobiyomdaki değişiklikler yoluyla koruyucu etki

Ekip, enfeksiyondan korunma için, areler ağızdan değil damardan Salmonella’ya maruz kaldığında koruyucu etki belirlenemedi ve farelerin mikrobiyomunun analizi, bağırsak mikrobiyomunda (bağırsak florası olarak da adlandırılır) oruç tutmanın bir sonucu olarak önemli değişiklikler gösterdi.

Ek olarak, oruç tutmak, mikropsuz fareleri (normal bir mikrobiyomu olmayan) Salmonella’dan tam olarak korumamıştır, bu da korumanın bir kısmının oruç tutmanın mikrobiyom üzerindeki etkisinden kaynaklandığını düşündürmektedir.

Diğer bakteriyel enfeksiyonlara karşı da oruç tutmak

Araştırmacılar, Campylobacter jejuni bakterisi ile yapılan deneylerde, açlığın etkisinin salmonella ile sınırlı olmadığını doğruladı, çünkü bu bakteri ile de benzer sonuçlar elde edildi. Ekip, ‘Bu veriler, terapötik oruç tutma veya kalori kısıtlamasının bulaşıcı ve potansiyel olarak bulaşıcı olmayan gastrointestinal hastalıkları olumlu yönde etkileme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.’ dedi.

Beslenme enfeksiyonları etkiliyor


‘Araştırmamız, sürü, bağırsak patojenleri ve bağırsak mikrobiyomu arasındaki etkileşimleri düzenlemede diyetin oynadığı önemli rolün altını çiziyor. Gıda sınırlı olduğunda, mikrobiyom kalan besinleri bağlar ve böylece patojenlerin sürüyü enfekte etmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi almalarını önler ”diye özetliyor araştırma grubu bir basın açıklamasında.

Araştırma ekibi, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa bile, oruç tutma veya gıda alımındaki diğer ayarlamaların gelecekte bulaşıcı hastalıklara karşı terapötik olarak kullanılabileceğini umuyor.

Yazar ve kaynak bilgileri:

Bu metin, uzman tıbbi literatürün, tıbbi kılavuzların ve güncel çalışmaların gerekliliklerine uygundur ve tıp uzmanları tarafından kontrol edilmiştir.

Yazar: Alexander Stindt

Tercüme: Mehmet Ali Gülbahar
Kaynaklar: PLOS: Oruç tutmak enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir, farelerde yapılan bir çalışma öneriyor (yayın tarihi: 05.08.2021), PLOS: Franziska A. Graef, Larissa S. Celiberto, Joannie M. Allaire, Mimi T. Y. Kuan, Else S. Bosman, ve diğerleri: Oruç, bir enterik bakteriyel enfeksiyon sırasında mikrobiyom bazlı kolonizasyon direncini arttırır ve konakçı inflamatuar yanıtlarını azaltır; Içinde: PLoS Patojenleri ( yayın tarihi: 05.08.2021), PLoS Patojenleri

Önemli Not:
Bu makale yalnızca genel rehberlik içindir ve kendi kendine teşhis veya kendi kendine tedavi için kullanılması amaçlanmamıştır. Doktor ziyaretinin yerini alamaz.

Araştırmanın orijinal bağlantısı: heilpraxis.net

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.