Haberblok

Sivas Valisi Salih Ayhan’dan 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 100. Yıl Mesajı

04.09.2019
83
REKLAM ALANI
Sivas Valisi Salih Ayhan’dan 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 100. Yıl Mesajı


Sivas, Anadolu’nun en emin ve güvenilir bir beldesi olarak, bundan bir asır önce, binlerce yıllık geçmişimizin en kritik ve en önemli kararlarından birisine şahitlik etmiş ve ev sahipliği yapmıştır.
Bu şahitlik yeni bir devletin kuruluşuna uzanan zorlu yolculuğun ilk adımı ve kararlı duruşunun bütün vatan sathına ve tüm dünyaya ilan edildiği gündür.
Vatan topraklarının dört bir yandan işgale uğramaya başladığı, yedi düvelin tüm acımasız saldırganlığı ile taarruza geçtiği süreçte, Millî Mücadele ateşinin ve direnişin başlatıldığı gündür.
Samsun, Erzurum, Amasya ve nihayet Sivas ile çıkılan zorlu yolculuğun yeni Türk Devletine, Cumhuriyete uzanan karargâhıdır Sivas ve üç buçuk aylık kuruluş döneminin yönetim merkezidir.
Yine, 4 Eylül 1919, milletin kendi istiklalini korumak için, kendi azim ve kararını ortaya koyduğu bir gündür.
Bu tarihten sonra Anadolu’da Kuvayı Milliye tek vücut olarak bir merkezden yönetilmiş, her türlü engellemelere karşı millî iradenin ve bağımsızlık mücadelesinin kararları alınıp uygulamaya konulmuştur.
Mustafa Kemal Paşa’nın dediği gibi “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar” verilmiş ve “Cumhuriyetin temelleri burada atılmıştır.”
Bu nedenledir ki Sivas, baştan sona bir destan olan İstiklal Mücadelesinin mihenk taşıdır.
Sivas Kongresi bir milletin âdeta yeniden doğuşu, millî iradesi ile işgalcilere karşı dik duruşu ve esarete başkaldırışıdır. Kısacası sahip olduğu cesaret, umut ve inançla yoğrulmuş bir milletin Atatürk’ün önderliğinde esareti reddediş hareketi ve kararlılığıdır.
Bu kararlılıkla vatan toprağının her bir karesini, tüm imkânsızlığa rağmen, umudunu ve inancını yaşlısı genci, kadını erkeği velhasıl her kesimiyle birlikte 100. yılımızı diri ve canlı tutmanın gayreti içerisindeyiz.
100 yıl önce İstiklal Savaşı’nda büyük bir başarıya imza attık. Bize savaşı kazandıran şey; inancımız, birlik-beraberliğimiz, hürriyet aşkımız ve birbirimize duyduğumuz sevgi ve güvendir.
Bu asil millet, Sivas Kongresi’nin 100. yılında yine aynı azim, aynı duygu ve ruhla, bu vatanın bölünmez bütünlüğünü, bu devletin istiklal ve istikbalini muasır medeniyetlerin daha üst seviyelerine çıkarmanın heyecanını taşımaktadır ve taşımaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 100. Yılını kutluyor, tüm halkımızı Cumhuriyet Meydanında düzenlenecek programlara katılmaya davet ediyorum.

haberblok

REKLAM ALANI

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.