Haberblok

Baharda göz alerjilerine dikkat

17.05.2018
1.243
REKLAM ALANI
Baharda göz alerjilerine dikkat

Gözde kızarıklık, çapaklanma, yanma, batma, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetler alerjilerin habercisi olabilir.

Erken teşhis edilmediğinde ise görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor.Bahar mevsiminde havada uçuşan polen ve tozlarla birlikte alerjik hastalıklar da artıyor. En sık görülen alerjiler arasında ise alerjik göz nezlesi geliyor. Gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi belirtileri olan göz nezlesi geç teşhis edilirse göz kapaklarında düşme ve kısılma, korneada yaralar ve kalıcı göz bozukluklarına neden olabilir.

REKLAM ALANI

Bahar mevsimi ile birlikte göz nezlesi vakalarında (atopik konjonktivit) önemli artış görüldüğünü belirten Dünyagöz Samsun’dan Opr. Dr. Sezer Özkan, “Açık havada gözlerimiz en korunmasız organımızdır. Rüzgarda uçuşan polenler ve tozlar alerjik göz nezlesini ortaya çıkartır. Alerjik göz nezlesi genellikle atopik bünyeli diye adlandırılan çocuklarda, çocukluk yaşlarıyla ortaya çıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini gösterir. Alerjinin en rahatsız edici yanı göz kaşınmaları olduğundan, hastalar gözlerini kaşımaya ve ovuşturmaya doyamaz. Bu kaşımalar bazı kimselerde gözün önündeki saydam tabaka olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olur ki bunların en ciddisi görme kaybına yol açan keratokonustur” dedi.

“BULAŞICI OLABİLİR”
Opr. Dr Sezer Özkan, göz nezlesinin sadece alerjik kökenli olmadığını bulaşıcı, mikrobik göz nezlelerinin de ayrı bir formda bahar aylarında sık görüldüğünü söyledi. Özkan, “Viral göz nezleleri el teması, öpüşme, hava, para ve havlu aracılığıyla kolayca bulaşabilir. Daha çok sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında görülür. Viral göz nezlelerinde hastanın gözündeki kızarıklık, şişlik, sulanma çok fazla olabilir. Bazı tiplerinde gözlerde kanamalar ve kulak etrafı lenf bezlerinde şişmeler olabilir. Bu tür konjonktivitler yaz aylarında sıklıkla havuzlardan da bulaşabilir. Viral konjonktivitler bazen aylar boyunca tedavi gerektirirken bakteriyel konjonktivitler ise genelde bir hafta ile 10 gün içinde geçebilir” diye konuştu.

“DIŞARIYA GÖZLÜK VE ŞAPKASIZ ÇIKMAYIN”
Baharı göz alerjilerine yakalanmadan da geçirmek mümkündür. Göz alerjilerinden korunmak için tozlu ortamlardan uzak durup şapka ve gözlük takarak dışarıya çıkılmasını söyleyen Opr. Dr. Sezer Özkan şu önerilerde bulundu:
“Havalandırma yerine filtreli olduğu için klima kullanın. Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın. Göze el temasından mümkün olduğunca uzak durun. Yatak odanızda toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı tercih edin. Evde toz alırken ıslak bez kullanın. Evinizi de mutlaka günde bir kez süpürün. Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin. Gözdeki kızarma sulanma ve yapışmanın sadece alerjik olmayıp viral veya bakteriyel sebeplerle de olup bulaşıcı olabileceğini unutmayın.”

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.