Haberblok

TRUMP’A BÜYÜK ŞOK

21.12.2017
85
REKLAM ALANI
TRUMP’A BÜYÜK ŞOK

TRUMP’A BÜYÜK ŞOK

Birleşmiş Milletler’de ( BM) ABD’nin Güvenlik Konseyi’nde veto ettiği Kudüs tasarısı Türkiye ve Yemen’in talebi ile bugün genel kurulda oylandı ve 128 oyla kabul edildi
Oylamada, Türkiye’nin de içinde bulunduğu BM’den Trump’a Kudüs reddi geldi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki tarihi oylama sonucunda, Recep Tayyip Erdoğan dünya lideri olduğunu bir kez daha kanıtladı. ABD’nin ‘Kudüs’ün İsrail’in başkenti kararına karşı, BM’ye sunulan Kudüs tasarısı kabul edildi. Oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. Oylamaya 172 ülke katıldı.
ABD’nin şantaj ve tehditlerine rağmen başlayan görüşmelerden sonra tarihi oylamaya geçildi.
ABD lideri Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararı, ‘yasa dışı’ olarak tanındı. Ancak bu sonucun bağlayıcı tarafı yok.

REKLAM ALANI

Oylamada ABD ve İsrail’in yanında Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ülkeleri ret oyu verdi.

Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ve Antigua ve Barbuda ülkeleri yer aldı.

6

Trump’ın aldığı kararı eleştiren Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin dünyayı tehdit etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, “Kabadayılık yapıldı, üye devletlerin onuru satılık değildir. Ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Biz korkmadık! Güçlü olabilirsin ama bu seni haklı yapmaz” dedi.

Çavuşoğlu, “Oylama Filistin davasının hala davamız olduğunu göstermek için önemlidir. Bu bağlamda, bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz. Türkiye asla Kudüs’ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyük” dedi.
İsrail 1980 yılında Kudüs’ün tamamını başkenti ilan etti ancak bugüne kadar bu kararı tanıyan devlet olmadı bu anlamda oturun bunun kararını bir ilk olması özelliği taşıyor

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, “Bu görüşmenin olması bile utanç. Kudüs, İsrail’in başkentidir. Bu gerçeği tartışamazsınız. Bugünkü teklifi destekleyenler, Filistinlilerin iplerini çektiği kuklalardır” diyerek oturumu destekleyenlere hakarete varan sözler sarf etti.
Trump tasarıyı destekleyen ülkelere ABD’nin mali yardımlarını keseceğini ilan ederken, BM daimi temsilcisi Nikki Halley Amerika’nın karşısında yer alacak ülkelerin not edileceğini söyledi.

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.