Haberblok

ÇALIŞANLARIN MESLEKİ KODUNU BİLDİRMEYEN İŞVERENLERE CEZA

REKLAM ALANI
ÇALIŞANLARIN MESLEKİ KODUNU BİLDİRMEYEN İŞVERENLERE CEZA

ÇALIŞANLARIN MESLEKİ KODUNU BİLDİRMEYEN İŞVERENLERE CEZA

1 Ocak’tan itibaren çalışanları asgari ücretten göstermek için mesleğini gizleyenler için ceza başlıyor.

REKLAM ALANI

İşverenlerin çalışanların, gerçek maaşını gizleyip asgari ücretten göstermesine 1 Ocak itibariyle ceza geliyor. Yeni yasada her mesleğin bir kodu olacak ve kişiler yaptıkları işlerle SGK’ya bildirilecek.

Çalışanlar yasadaki bu düzenleme ile gerçekte hak etmesi gereken maaşı almış olacak. Böylece yüksek maaş alması gereken doktor, mühendis, futbolcu gibi meslektekiler ‘işçi’ koduyla bildirilip asgari ücretten gösterilemeyecek.

Meslek kodlarını hatalı giren işverenler 1 Ocak 2018’den itibaren  ceza alacak. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların iş yerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir iş yeri için, sigortalı başına, asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bu cezaya ek olarak da idari para cezası uygulanacak.

Bu işlem için, meslek kodu bilgisini ekrandan manuel olarak ekleyecek olan işverenler, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Sigortalı Bilgileri Giriş ekranında yer alan veri giriş alanlarının en sağında “Meslek Kodu” alanını kullanacak.

Bu alana 6 rakamdan oluşan kod girilecek.

Meslek kodlarına bakmak için giriş kutusu yanındaki yeşil büyüteç resmine tıklanabilir.

Çalışanların meslek kodları gözlendiğinde ise,  çalışanlar ileride emekli olduklarında emekşi maaşı düşüyor. Çalışan işten çıktığında tazminatı gerçek mesleki kodundan  hesaplanmadığı için düşük çıkıyor.  İşsizlik maaşı, iş görmezlik ödeneği, rapor parası gibi hesaplamalar alt seviyeden yapılıyor. Devlet prim ve vergi kaybediyor..

haberblok

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.