Haberblok

Öğretmenler Odası

REKLAM ALANI
Öğretmenler Odası

Öğretmenler odası, insanın huzurlu bir şekilde oturabileceği yegâne mekânlardan biridir. Makam ve mevki, rütbe ve mansıp olmadan, sadece insan düzleminde beşeri münasebetlerin olduğu yerdir öğretmenler odası. Orada her kes yalnızca insandır. Öğretmenler odasında üstünlük taslamadan ve birbirine caka satmadan konuşur insanlar. Hakiki bir samimiyet ve rüşvetsiz bir tebessümün adresidir öğretmenler odası.

Sabah erkenden en güzel kıyafetlerini giyerek okula gelen bir öğretmen, belki de günün ilk çayını öğretmenler odasında yudumlar. Bazen bir simit, bazen de bir tost ile kahvaltı yapılır öğretmenler odasında. Ders hazırlıkları burada yapılır, öğrencilerin problemleri burada konuşulur. Okul yönetimi hakkındaki kanaatler burada şekillenir. Hatta hükümetler öğretmenler odasında kurulur ve yıkılır. Öğretmenler odası yasaksız ve sansürsüz bir samimiyet mekânıdır.

REKLAM ALANI

Öğretmenlerin birbirleri hakkındaki kanaati öğretmenler odasında oluşur. Her kimin başı sıkışırsa, mutlaka danışabileceği bir öğretmen arkadaşı vardır. Sendikaları farklı olsa da öğretmenlik mesleğinin onuru onları bir şemsiye altında birleştirir.

Öğretmenlik payesinin verdiği kendini değerli hissetme doyumu, her öğretmenin zihnindeki eşsiz bir hatıradır. Bu his, aslında sınıfta yaşadığı özgürlüktür. Konuşmanın, üretmenin ve zihnindeki bilgiyi öğrencilere ulaştırmanın verdiği bu duygu çok harika bir duygudur. Öğrencinin gözündeki saygın bir öğretmen algısı öğretmeni mutlu eden en önemli geri bildirimdir.

Başarılı ve özverili bir öğretmen kendini anlatmasa da mutlaka onu anlatan ve reklamını yapan öğrencileri vardır. Öğrencilerin yücelttiği bir öğretmen veliler tarafından da, öğretmen arkadaşları tarafından da sevilir. Veliler, çocukları için kendini feda eden ve onları yetiştiren özverili bir öğretmeni hemen fark eder ve sever. Velilerin sevdiği bir öğretmen okul idaresi tarafından da sevilir. İster devlet okulu, isterse özel öğretim kurumu olsun, bu sonuç hiç değişmez. İlgili, bilgili ve sevgili (sevgi dolu) bir öğretmen, bu meziyetlerini tevazu ile süslediği takdirde yıllarca unutulmayacak bir rütbeyi omuzlarına takmayı hak eder. O, istemese de unutulmaz öğretmenler listesine adını yazdırır. Böyle bir öğretmen başka bir payeyi ve rütbeyi neylesin.

Öğretmenler odası öğretmeni geliştirir. Burada, her teneffüste bilmediği bir konuyu farklı bir bakış açısıyla tartışma ve değerlendirme fırsatı bulur. Öğretmenler odası aslında bir beyin fırtınası yeridir. Öğretmenin yaşadığı her bir problem ona bir öğrenme fırsatı verir. Öğretmenlerin yaşları, başları, bakış açıları farklı olsa da, farklılıkları kabul etmenin verdiği zenginlik onları canlandırır,  birleştirir ve geliştirir. Tahammül, sabır, şefkat, iyilik, güzellik, nezaket, affetme gibi değerler öğretmenler odasında her gün yaşanır.

Ön yargılar öğretmenler odasında yıkılır ve son yargılar öğretmenler odasında kurulur. Her öğretmenin hayatında, kendi fikrine taban tabana zıt fikirler taşıdığı halde, hala görüşüp konuşabildiği birkaç öğretmen arkadaşı mutlaka vardır. Her bir öğretmen, meslek hayatı boyunca muhtemeldir ki farklı kültürel kimliklere sahip ailelerin çocuklarına eğitim vermiştir. Bu yönüyle öğretmen aslında bir iletişim ve uzlaşma ustasıdır.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Dr. Nadir Çomak

Kaynak: Nurdanhaber.com

Nadir Çomak

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.